Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ...

Σεξουαλική παρενόxληση θεωρείται κάθε συμπεριφορά σεξουαλικού xαρακτήρα με λόγια ή με έργα, που δεν επιθυμεί ο/η αποδέκτης, διότι θεωρεί ότι παραβιάζει την αξιοπρέπειά του/της, ιδίως όταν δημιουργεί ένα περιβάλλον εργασίας εξευτελιστικό, εxθρικό ή ακόμα και απειλητικό.
Παρενόχληση είναι η ανεπιθύμητη προσβολή, ο υποβιβασμός του άλλου από άτομο ικανό να χειριστεί μία εργασία σε αντικείμενο.
Ασφαλώς λοιπόν σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι το απλό φλερτ, που γίνεται από ίσο προς ίσο. Εδώ έγκειται η διαφορά. Το αδίκημα προυποθέτει μία άσκηση εξουσίας πάνω σε κάποιον, που γίνεται μόνο από προιστάμενο ή διοικητικά ανώτερο παρά τη θέλησή του. Δεν μας παρενοχλεί ένας άσχετος, ή εάν αυτό συμβεί εφαρμόζονται άλλες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Ασφαλώς επίσης στην περίπτωση που συναινούμε από πλευράς μας στη συμπεριφορά αυτή δεν υπάρχει αδίκημα. Αυτό που τιμωρείται είναι η πίεση και ο εξαναγκασμός σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή.

Κ: Άρα λοιπόν δεν πρόκειται να κατηγορηθείτε ποτέ για καμάκι αν ο/η "στόχος" δεν δουλεύει για σας...
Τώρα εξετάζεται και η παράμετρος στο νόμο σε περίπτωση που ο/η.. εργαζόμενος παρενοχλήσει σεξουαλικά τον/ην εργοδότη... !!

Δ: Πιστέυω πως αυτό είναι πρώτα από όλα και μετά όλα τα υπόλοιπα....
Δηλαδή.. συνήθως οι υπάλληλοι είναι αυτοί που παρενοχλούν πρώτοι για να την σκαπουλάρουν που και πού και να καβατζώνοντε!! Άμα δεν δώσεις δικαίωμα δεν σε πειράζει κανένας....!!! Είμαι λάθος????

Δεν υπάρχουν σχόλια: